Vähäinen valo tekee tyhmäksi

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Ainakin ennen vanhaan lapsia varoiteltiin lukemasta liian pimeässä, etteivät silmät mene pilalle. Vähäisen valaistuksen vaikutukset voivat olla paljon laaja-alaisempia, sillä se voi jopa tyhmentää.

Michiganin valtionyliopistossa on tutkittu niilinrottia, jotka muistuttavat elintavoiltaan ihmisiä: ne nukkuvat öisin.

Koejärjestelyssä osa rotista eleli kirkkaassa valaistuksessa, osa hämärissä oloissa neljän viikon ajan.

Valon määrä näkyy selvästi rottien aivoissa

Hämärässä oleskelleiden rottien hippokampuksen, eli oppimisen ja muistin kannalta keskeisen aivojen osan, suorituskyvystä katosi melkein kolmannes. Lisäksi ne suoriutuivat kehnosti aiemmin oppimissaan tilan hahmottamiseen liittyvissä tehtävissä.

Mutta ei hätää: kun hämärärotat viettivät seuraavat neljä viikkoa kirkkaassa valaistuksessa, niiden aivotoiminta ja suoriutuminen tehtävistä palautui täysin ennalleen.

Tutkimuksen mukaan himmeä valaistus vähensi neuronien välisten kytkösten kannalta tärkeän aivoperäisen hermokasvutekijän määrää. Kasvutekijän vähentyminen vähensi myös kytkösten syntymistä. Kun uusia neuronien välisiä kytköksiä ei synny, myös oppiminen ja muisti heikkenevät. ”Himmeä valaistus tuottaa toisin sanoen tolloja.”, tutkija toteaa.

Pimeillä koeolosuhteilla pyrittiin jäljittelemään pilvisiä talvipäiviä ja tyypillistä sisävalaistusta. Rotilla havaittu avaruudellisen oppimisen häiriintyminen muistuttaa tilannetta, jossa ihmisillä voi olla vaikeuksia löytää autoaan täydestä parkkihallista vietettyään muutaman tunnin ostoskeskuksessa tai elokuvateatterissa”, tutkija kuvailee.

Miten rottatutkimus voisi liittyä ihmiseen?

Rottien ja ihmisten välillä on toki eroja, mutta tulos on sikäli huolestuttava, että amerikkalaiset viettävät keskimäärin 90 prosenttia ajasta sisätiloissa. Suomessa tilannetta voisi kuvitella heikentävän vielä pitkä ja pimeä talviaika, jolloin valon määrä on ulkosallakin vähäinen.

Mitä valotutkimuksessa aiotaan seuraavaksi tehdä?

Tutkimuksen seuraava askel on selvittää, voiko pimeyden vaikutuksia lieventää antamalla rotille aivojen toimintaan vaikuttavaa hormonia, jonka erityksen uskotaan vähenevän pimeässä. Tutkimustuloksesta voi olla merkittävä apu ikääntyville ihmisille, joiden kognitiiviset kyvyt ovat heikentyneet silmäsairauden vaikutuksesta.

Hämärän vaikutuksista kerrottiin Michiganin valtionyliopiston uutissivuilla .

Kuva: Markus Hotakainen

Muokattu julkaisusta: Markus Hotakainen 6.2.2018 / https://tiedetuubi.fi/vahainen-valo-tekee-tyhmaksi

Avainsanat:

hippokampus, valaistus, muisti, oppiminen, hypotalamus, niilinrotta, aivot