Aivot unohtelevat säästösyistä

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Aivoissamme on erilaisia mekanismeja, joiden avulla opimme asioita ja muistamme ne myöhemminkin. Sen lisäksi aivoissa tapahtuu aktiivista unohtamista, kun ”turhaa” tietoa pyyhkiytyy pois. Lundin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on selvitetty, mitä silloin tapahtuu solutasolla.

Miten muistutkimus tehtiin?

Tutkimus perustuu tietoon, että ihminen sekä eläimet voivat oppia yhdistämään samana toistuvan äänen tai valon reaktioon, jonka ilmavirta aiheuttaa silmässä. Silmään kodistuva ilmavirta aiheuttaa räpyttelyä. Samalla koe-eläin on joko kuullut äänen tai nähnyt valomerkin. Lopulta pelkkä valon näkeminen tai äänen kuuleminen aiheuttaa räpyttelyä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miksi samalla sekä äänen kuultuaan että valon nähtyään efekti ei ole niin voimakas kuin vain yhdellä ärsykkeellä. Tämä vaikuttaa tutkijoiden mukaan maalaisjärjen vastaiselta. Tutkijat uskovat, että tämä johtuu aivojen energiansäästötilasta.

Mitä tutkimuksessa selvisi unohtelusta?

Oppimisen heikkeneminen saattaa johtua aivojen tavasta todeta “opettajalleen”, että ne “osaavat asian jo”. Samalla ne ikään kuin kieltäytyvät jatkamasta oppimista. Tällöin aivoissa aktivoituu neuroneja, jotka hidastavat oppimisprosessia. Tutkimuksessa samaan efektiin liitettiin kaksi ärsykettä. Tällöin aivot alkavat jarruttaa oppimista, jolloin tuloksena on, yleensä väliaikainen, unohdus.

Turhien kytkentöjen ylläpitäminen vaatii aivoilta energiaa. Siksi niissä on tutkijoiden mukaan jarrumekanismi, vaikka se toisinaan onkin hieman liian tehokas.

Miksi muistitutkimus tehtiin?

Lundin yliopiston tutkimuksessa hermosolujen oppimista ja unohtamista tutkittiin eläimillä, mutta mekanismien arvellaan olevan samanlaisia ihmisaivoissa. Siksi tulokset ovat kiinnostavia paitsi aivotutkimuksen myös psykologian kannalta. Niistä voi olla apua käytännön opetustyössäkin.

”Opettajien kannalta olisi tietenkin tärkeä tuntea mekanismit, joilla aivot pyyhkivät pois turhina pitämiään asioita. Niitä ei kannata käynnistää vahingossa”, tutkija päättää.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

Muokattu julkaisusta: Markus Hotakainen 29.10.2015 / https://tiedetuubi.fi/aivot-unohtelevat-saastosyista

Avainsanat: 
aivot, oppiminen, unohtaminen, energia