Yhteiskunta muuttuu luonnostaan tyhmemmäksi

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Ihmisen kehitys ei suinkaan ole loppunut, vaan evoluution lait pätevät yhä edelleen ja ne muovaavat meitä.

Jos aikaisemmin kehitys on on kulkenut kohti älykkäämpiä ihmisiä, on suunta nyt toinen – jos on uskominen islantilaistutkijoita. Tarkemmin tarkasteltuna olemme menettämässä halun opiskella, jolloin kyse ei ole suoraan älykkyydestä. Äly ja opiskelu kun eivät ole ihan sama asia, vaikkakin niillä on toki yhteyttä – älykkäät henkilöt yleensä opiskelevat enemmän.

Mihin älykkyystulokset perustuvat

Erään islantilaisen geenitutkimusyhtiön tekemässä tutkimuksessa osoitetaan, että vuonna 1910 syntyneet ovat olleet taipuvaisia hankkimaan korkeakoulutusta enemmän kuin vuonna 1975 syntyneet, eikä kyse ole vain asenteista koulutusta kohtaan.

Tutkijoilla oli käytettävissään yli sadan tuhannen islantilaisen geeninäytteet.

He huomasiva, että muutokset älykkyyteen liittyvissä geeneissä vähentävät koulussa todennäköisimmin viihtyvien ihmisten määrää. Ihmisessä on älykkyyteen liittyviä geenejä 74 kappaletta.

Miten älygeeneille tulee käymään?

Älygeenit muuttuvat harvinaisemmiksi, voisi yleistää. Syynä on se, että korkeakoulutetut ihmiset tekevät vähemmän lapsia ja saavat lapset iäkkäämpinä. Siksi heidän geeniperintönsä vaikuttaa koko ajan vähemmän kansakunnan yleiseen geenikantaan. Vähän koulutettujen tapauksessa tilanne on juuri päinvastainen.

Tutkimus toteaa, että tämä näkyy jo käytännössä – ainakin siis Islannissa. 

”Sukupolvea kohden älykkyysgeenien väheneminen on hyvin pientä, mutta sillä on merkitystä pitemmällä aikavälillä”, kirjoitetaan artikkelissa.

Otsikkokuva: flickr / Tiffany Terry (Kuvassa oleva henkilö ei liity asiaan.)

Muokattu julkaisusta:  Jari Mäkinen 19.1.2017 / https://tiedetuubi.fi/tutkimus-yhteiskunta-muuttuu-luonnostaan-tyhmemmaksi

Avainsanat: 
yhteiskunta, ihmiskunta, älykkyys, islanti, periytyminen