Pian suunnistustetaan hajun avulla

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Miten lohi löytää kotijokeensa kutemaan vietettyään vuosia kaukana merellä? Kuinka kirjekyyhky suunnistaa kotilakkaansa jopa tuhansien kilometrien päästä?

”Eläinten sisäisen kompassin toiminta perustuu muun muassa hajuaistiin. Ryhmä tutkijoita osoitti jo vuonna 1978, että lohet tunnistavat kotijokensa tuoksun.”

Näin toteaa tutkija Philipp Müller, joka innostui tuoksuista professori Robert Pichén kanssa. He tutkivat Tampereen (entisessä teknillisessä) yliopistossa muutama vuosi sitten sitä, miten tuoksut voivat auttaa meitä suunnistamaan julkisilla paikoilla, kuten ostoskeskuksissa ja toimistorakennuksissa.

Miten suunnistus hajun avulla on mahdollista?

“Jotta tuoksujen avulla olisi mahdollista suunnistaa, eri tiloissa tyypillisesti havaittavat tuoksut täytyy pystyä mittaamaan ja kartoittamaan tarkasti”, Müller sanoo.

Müller käyttää tarkoitukseen keinonenää eli kädessä kannettavaa elektronista laitetta, joka haistelee ilmaa ja raportoi havaitut tuoksut käyttäjälleen. 

Idea on yksinkertainen ja muistuttaa WLAN-signaaleihin ja magneettikenttiin perustuvaa sisätilapaikannusta. Keinonenä haistelee ilmaa tuntemattomassa sijainnissa ja vertailee aiemmin kerättyjä tuoksuhavaintoja tunnistaakseen paikan.   

”Hajupaikannus perustuu ajatukseen, että kaikilla tiloilla olisi niille ominainen, ainutlaatuinen tuoksu. Halusimme nähdä, olisiko mahdollista määrittää kunkin paikan ominaishaju, samoin kuin ihmiselle yksilöllinen sormenjälki. Ensimmäisten testien tulokset ovat lupaavia, mutta joitaki ongelmakohtia on vielä ratkaistavana.”

Image

Itävaltalaistutkijat ovat kehittäneet jo hyvin pienikokoisen keinonenän, ”Smell Sensing 2.0” -hajusensorin.

Keinonenä haistaa ihmistä tarkemmin

Useimmat meistä tunnistavat koulun, kaverin kodin tai urheiluhallin ominaistuoksun.

On helppoa paikantaa itsensä tällaisissa paikoissa ilman teknisiä apuvälineitä, mutta monissa paikoissa ominaistuoksu on heikompi ja vähemmän yksilöllinen.

”Keinonenä havaitsee hajuja, joita ihmiset eivät kykene aistimaan. Se kehitettiin alun perin nuuskimaan kemiallisia aseita, joita ihmisen hajuaisti ei erota. Siksi arvelimme, että sitä voisi käyttää paikannukseen sellaisissa tiloissa, joita ihminen ei voi tunnistaa tuoksun perusteella. Haluamme myös lisätä hajutietoja karttoihin, jotta ihmiset voisivat helpommin suunnistaa heille entuudestaan tuntemattomissa paikoissa.”

Nuuhkimmeko pian tiemme oikeaan luokkahuoneeseen tai tiettyyn kauppaan ostoskeskuksessa?

”Tulevaisuuden älypuhelimissa voisi olla keinonenäsovellus”, Müller visioi. 

”Itse asiassa markkinoilla on jo hajuantureita, jotka voisi helposti integroida mobiililaitteisiin. Kunhan hajuantureita löytyy massatuotteista, olemme toivon mukaan valmiina hyödyntämään niitä olemassa olevissa paikannus- ja navigaatiojärjestelmissä. Hajun avulla voidaan merkittävästi parantaa niiden [paikannus- ja navigaatiojärjestelmien] tarkkuutta. Olemme kuitenkin vasta aloittaneet tutkimustyön ja monta avointa kysymystä on vielä ratkaistava, ennen kuin paikannus onnistuu luotettavasti hajusormenjälkien avulla.”

Juttu perustuu Tampereen teknillisen yliopiston (nyk. Tampereen yliopisto) tiedotteeseen.

Otsikkokuva: Flickr / Maggie A-Day

Muokattu julkaisusta: Jari Mäkinen 2.1.2018 / https://tiedetuubi.fi/avaruusturismi-muuttaa-maailman

Avainsanat:
tuoksut, hajuaisti, nenä, Tampereen yliopisto