Puhtaampaa huoneilmaa

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Jokaisella hengenvedolla keuhkoihimme kulkeutuu kirjava sekoitus, jossa vilisee ilman mukana monenlaisia hiukkasia, itiöitä, mikrobeja ja muuta mömmöä.

Ihminen hengittää noin 15 000 litraa vuorokaudessa, joten keuhkomme joutuvat tulemaan toimeen varsin monenlaisten epäpuhtauksien kanssa koko ajan.

Miksi on tärkeää, että kotona on puhdas ilma?

Koska vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, on suurin huomio viime aikoina kohdistunut sisäilman laatuun – etenkin kun siinä on ollut toivomisen varaa.

Kotona sisäilmaongelmia aiheuttavat erilaiset aineet huonekaluissa ja esineiden pinnoissa, kotieläimistä irtoava pöly sekä ihminen uloshengityksellään. Ihmisen uloshengityksen mukana keuhkoista poistuu hiilidioksidi-nimistä kaasua. Liika hiilidioksidi ilmassa saa aikaan tunteen, että ilma loppuu.

Liikenteestä ja luonnosta sisätiloihin pääsee katupölyä, pakokaasuja ja siitepölyä. Myös homeitiöitä voi kulkeutua ulkoa sisälle, mutta ne eivät aiheuta vielä pieninä määrinä sisäilmaongelmia. Ongelmia homeitiöt aiheuttavat vasta, jos rakennuksessa ilmenee kosteusvaurio. Silloin homeitiöiden määrä nousee huomattavasti.

Entä märkä huoneilma?

Kosteus aiheuttaa hometta. Jos rakennusmateriaalit kastuvat rakennusaikana tai rakennukseen syntyy kosteusvaurio, homeitiöt lisääntyvät sisäilmassa. Rakennusmateriaalit tulisikin tuntea ennen rakentamista. Silloin voi sijoittaa kosteutta kestävät materiaalit ulkopinnoille ja herkemmät materiaalit sisäpintaan. Homeen syntyä voidaan ehkäistä suojaamalla rakennuksia jatkuvalta kosteudelta kuivattamalla pintoja, nostamalla lämpötilaa tai lisäämällä ilmanvaihtoa.

Miksi kotia kannattaa välillä tuulettaa?

Ilmanvaihto poistaa kosteutta ja epäpuhtauksia kodin sisäilmasta. Ilmanvaihto tuo myös ulkoa uutta ilmaa poistetun ilman tilalle.

Miten huono huoneilma voi aiheuttaa ihmiselle?

Huoneen sisäilmasta ja homeesta oireilu on yksilöllistä. Joku voi sairastua jo lyhyen altistumisen jälkeen, siinä missä toinen saa vain lieviä oireita. Jotkut ihmiset eivät oireile lainkaan, vaikka sisäilmassa olisi haitallisia aineita. Suoraan ei ole voitu osoittaa, että homevauriot olisivat aiheuttaneet sairastumista. Tiedetään kuitenkin, että homeella ja sairastumisella on usein yhteys.

Miten sisäilman voi pitää puhtaana ja raikkaana?

– Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.

– Vaihda tuloilman suodattimet säännöllisesti. Suodatin estää ötököitä ja isoja hiukkasia pääsemästä sisälle. Likainen suodatin ei päästä riittävästi korvausilmaa sisätiloihin.

– Pidä ilmanvaihtokanavat mahdollisimman puhtaina. Koska putket ovat vaikeasti puhdistettavia, kannattaa niiden puhdistus antaa ammatti-ihmisten hoidettavaksi.

– Tuuleta pois epämiellyttävät hajut. Älä pidä kuitenkaan ikkunoita auki liian pitkään, koska silloin ilmanvaihdon säädöt eivät toimi oikein. Tuuleta vain silloin tällöin tai tarpeen mukaan.

Teksti on lainattu käytännössä suoraan nyttemmin Tampereen yliopiston osana olevan Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n sidosryhmälehti Rajapinnassa julkaistusta artikkelista 15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin, jonka ovat kirjoittaneet Leena Koskenlaakso ja Marjut Kemiläinen.

Muokattu julkaisusta: Jari Mäkinen 28.10.2014 / https://tiedetuubi.fi/15-000-litran-cocktail-keuhkoihin

Avainsanat: Sisäilma, ilmanpuhtaus, hengittäminen, rakennustekniikka, Tampereen yliopisto, 3.-6.-vuosiluokka