Félicette-avaruuskissan tarina

Julkaistu 20.09.2021
Niko

Siinä missä venäläisillä ensimmäiset isokokoiset elolliset avaruusmatkaajat olivat koiria ja amerikkalaisilla simpansseja, käyttivät ranskalaiset kissoja – mikä sinällään on aivan ymmärrettävää, sillä kissat ovat olleet aina lähellä ranskalaisten sydämiä.

Ensimmäinen heistä oli Félicette, joka teki avaruuslentonsa 18. lokakuuta 1963. Felicette sai kunnian olla ensimmäinen astronauttikissa.

Félicette avaruuskissan lapsuus

Felicette oli toisen astronauttikissan, Felixin tapaan Pariisin kaduilta löydetty kulkukissa, kuten suurin osa avaruusohjelman kissoista oli. Felix ei kuitenkaan koskaan päätynyt lennolle avaruuteen, sillä se karkasi ennen sen ja Felicetten lokakuun vuoden 1963 lentoa. Molemmat Felix ja Felicette valmennettiin lentoa varten, mikä saattoikin säikäyttää Felixin niin pahoin, että se karkasi kun se oli vielä mahdollista. Suuret kiihtyvyydet, painekammiot sekä mittalaitteet nostaisivat karvat pystyyn rohkeammaltakin katukissalta.

Avaruuskissan seikkailu alkaa

Lennon koittaessa Felicetten päähän asetettiin elektrodit, se puettiin erityiseen kissa-astronauttiasuun ja suljettiin raketin nokkakartion sisään sitä varten tehtyyn kapseliin. Felicette oli lääketieteellinen koe, jonka avulla ranskalaiset pyrkivät selvittämään, minkälaisia vaikutuksia avaruuslennon epänormaalit olosuhteet aiheuttaisivat ihmiselle. Koe oli sen verran tärkeä, että koe-eläimeksi valittiin kissa eikä hiirtä, koiraa tai apinaa.

Avaruuskissan laukaisu avaruuteen

Véronique-raketin lento numero AGI47 nosti naukujan 154 kilometrin korkeuteen, missä nokkakartio irtaantui ja laskeutui laskuvarjojen varassa takaisin Maahan. Kapselissa ollut radiomajakka auttoi pelastajat paikalle nostamaan Félicetten ulos avaruusaluksestaan. Lento kesti 15 minuuttia.

Avaruuskissa kuulumiset avaruuslennon jälkeen

Félicette voi potreasti lentonsa jälkeen. Samanlaista kohtaloa ei saanut kuutta päivää myöhemmin samanlaisella lennolla laukaistu kissa, joka menehtyi, kun kapselin laskuvarjot eivät toimineet ja kapseli iskeytyi suurella nopeudella Saharan hiekkaan.

Muut avaruuskissat

Félicette odottaa edelleen seuraajaansa – ja sellaista, joka tekisi pelkän avaruushypyn sijaan kierroksia Maapallon ympärillä, tai mahdollisesti suuntaisi jopa toisille planeetoille. Kannattaisiko Mars-lentoa koettaa ensiksi vaikkapa kissoilla? 

Otsikkokuvassa on maisemaa korkeuksista sekä Félicetten ”fanikuva”, missä on myös sen autenttinen käpälänjälki. Kuvassa on ”allekirjoituksen” lisäksi teksti ”Merci pour votre participation à nos succès du 18 octobre 1963”, eli ”Kiitos osallistumisestanne onnistumiseemme 18. lokakuuta 1963”.

Otsikkokuvassa on maisemaa korkeuksista sekä Félicetten ”fanikuva”, missä on myös sen autenttinen käpälänjälki. Kuvassa on ”allekirjoituksen” lisäksi teksti ”Merci pour votre participation à nos succès du 18 octobre 1963”, eli ”Kiitos osallistumisestanne onnistumiseemme 18. lokakuuta 1963”.

Muokattu julkaisusta: Jari Mäkinen 18.10.2015 / https://tiedetuubi.fi/felicette-ensimmainen-kissa-avaruudessa

Avainsanat: kissa, avaruus, felicette, veronique, Ranska, CNES